Hör grannen om bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Samir Tahir blev sjäv vittne till en av bilbränderna i Gottsunda.

– Man vågar  inte lämna huset ens för att det blivit mer stölder och bilbränder här i Gottsunda och Valsätra, säger Samir Tahir.

Häromdagen blev han vittne till hur lågorna slog upp bara 50 meter från hans hem. Han larmade snabbt brandkår och polis och beskriver nu situationen i området som hopplös. Han tror att mycket bottnar i en frustration.

Bränder i Uppsala

– Det är för många som går runt arbetslösa – utan något att göra. Speciellt på nätterna. Om det fortsätter såhär kommer vi att se mycket mer, säger Samir Tahir.

Frustrationen växer också hos polisen som trots stora insatser under helgen fortfarande inte lyckats binda en enda person till någon av bränderna.

Enligt Christer nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala, så tror sig polisen veta ungefär vilka personer eller grupperingar som ligger bakom flera av påskhelgens branddåd.

– Vi vet inom vilka kretsar vi kan hitta de misstänkta. Men sedan så gäller det att kunna binda var och en vid en brottslig handling.

Polisen uppger att bränderna också kan vara ett uttryck för missnöje efter att polisen genomfört flera förundersökningar med kopplingar till specifika personer i området.

– I flera av de här fallen så handlar det om personer som är kriminella och dömda sedan tidigare. De retar sig på när vi ingriper där uppe och när vi håller på med olika förundersökningar och plockar in folk till förhör. Då blir de förbannade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet