Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar socialsekreteraren om hur hoten kan se ut. Foto: Christoffer Urborn

Hon har blivit hotad på jobbet flera gånger: ”Man vänjer sig”

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 hot mot anställda i Uppsala kommun har hittills rapporterats under 2021. SVT Uppsala har träffat en socialsekreterare som varit med om flera incidenter på arbetstid.

– En gång var det en pappa som höll på att klippa till mig, berättar kvinnan, som vill vara anonym av rädsla för att hoten ska bli ännu värre.

Enligt kommunens statistik har 525 incidenter av hot och våld rapporterats in under 2021 – fram till den 7 september. Året innan låg siffran på 1312, vilket är en stadig ökning sedan 2017 då 775 händelser rapporterades totalt.

Samtidigt visar en enkät från Akademikerförbundet SSR att hot och rädsla kan leda till att socialsekreterare undviker att ingripa enligt LVU.

”Polisanmäler inte alltid”

SVT Uppsala har varit i kontakt med en socialsekreterare som varit med om flera hotfulla händelser.

– Man polisanmäler det inte alltid, för då måste man uppge sitt namn, personnummer och adress. Du är rädd att den här våldsamma personen kanske ger sig på din partner eller dina barn, säger hon.

Hör kvinnan berätta mer om hoten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer