Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på mer om hur barnen ska skyddas i klippet ovan. Foto: Jessica Gow /TT

Hotade barn från Uppsala ska skyddas från gängkriminalitet – med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun startar ett nytt avhopparprogram som ska fånga upp yngre barn som vill lämna det kriminella livet bakom sig.

Gängkriminaliteten kryper lägre ner i åldrarna och Uppsala kommun ser ett behov av en avhopparverksamhet för barn mellan 13 och 17 år. Därför startar ett nytt program, något som Sveriges radio var först med att rapportera om.

– Vi vet inte exakt hur stort behovet är men vi vet att det finns ett behov i dag, säger, Tomas Odin, socialförvaltningens direktör till SVT Uppsala.

Våldsvåg i Uppsala

Finns program för vuxna

Sedan två år tillbaka finns ett avhopparprogram för vuxna och för personer som kan stanna i Uppsala. Av säkerhetsskäl vet inte Tomas Odin hur många eller vilka som deltagit i programmet, men han säger att det sedan två år tillbaka är mellan 50 och 100 personer.

– Där har vi riktigt tunga kriminella som lämnat kriminaliteten på ett bra sätt så nu utökar vi möjligheterna, säger han och fortsätter:

– Vi ligger i framkant i Sverige och ger chansen också till personer under 18 år att ta del av insatsen.

Startar inom ett halvår

Avhopparverksamheten för kriminella barn startar inom ett halvår – efter att kommunen rekryterat två personer som ska arbeta med barnen.

– Vi kommer inte vara benhårda på 13-årsgränsen utan finns det elva, tolvåringar som behöver stödet så kommer de få det, säger Tomas Odin.

Hör i videon hur det nya avhopparprogrammet ska gå till.

hur funkar det?

• Barnet, eller barnets föräldrar, kontaktar socialförvaltningen på Uppsala kommun och en utredning startar.

• Anser kommunen att barnet behöver samhällets beskydd placeras barnet på hemlig ort utifrån individuella behov. I vissa fall kan även hela familjen omgärdas av skyddet.

• På hemlig ort får barnet boende och sysselsättning.

• Vid missbruksproblematik eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) får barnet extra stöd för detta.

• Extra stöd ges även i hur man ska klara ett liv i samhället och barnet får till exempel lära sig hur man skaffar bank-id och söker jobb.

Avhopparprogrammet för barn under 18 år startar inom ett halvår. Behöver ditt barn hjälp nu? Kontakta socialförvaltningen på Uppsala kommunen.

Källa: Socialförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet