Flera polisbilar var på plats i bostadsområdet efter skottlossningen. Foto: Utryckning Uppsala

Hovrätten friar 23-åring för dödande knivhugg i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

En 23-åring som tidigare dömts till sex och ett halvt års fängelse för att ha utdelat dödande knivhugg mot en man i Gränby hösten 2018, frias i hovrätten.

I november 2018 avled en 30-årig man efter att ha knivhuggits flera gånger i ryggen på Levertinsgatan i Gränby. Flera skott avlossades vid tillfället, men ingen träffades. Fyra män ställdes inför rätta för mord, varav tre var bröder.

En av dem dömdes i oktober 2019 till sex och ett halvt års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten, som var oenig, friade mannen från mordanklagelserna och menade att det inte var bevisat att syftet med knivhuggen var att döda 30-åringen.

Frias i hovrätten

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu friar 23-åringen från dödsfallet, vilket UNT var först med att rapportera. Han frias däremot inte för grovt narkotikabrott, och får därmed ett fängelsestraff på två och ett halvt år.

Hovrätten anser att det är bevisat att 23-åringen var på plats när 30-åringen misshandlades till döds med knivhugg, sparkar och slag.

DNA under offrets naglar

Att hans DNA hittats under den dödade 30-åringens naglar bevisar att han haft någon slags fysisk kontakt med offret, men inte att han utövat något våld mot honom, menar hovrätten. Inte heller vittnesuppgifter kan styrka att han varit den som dödat 30-åringen, tvärtom kan det enligt hovrätten inte uteslutas att han var en av dem som försökt stoppa våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.