Agneta Degerstedt, områdespolis i Östhammar är initiativtagare till projektet. Foto: SVT

Hundägare blir tjuvspanare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska polisen förmå Nordupplands hundägare att bli mer vaksamma mot brottslighet. ”Projekt nos” heter kampanjen och SVT var med på premiärmötet i Älvkarleby

Både Sven-Evert Gunnarsson, ordförande i Skutskärs brukshundklubb och hans hund Kim ska lära sig att spetsa öron och ögon för att möjligen få ner brottsligheten i Norduppland.

– Vi är ju ändå ute med våra hundar sent och tidigt och i ur och skur, så det är en bra sak att kunna hjälpa polisen, säger han.

Polisen har startat en informationskampanjen Projekt nos och sprider budskapet via brukshundsklubbarna i Norduppland. Tanken är att hundägare som ändå är ute på promenader ska bli mer brottsmedvetna.

– Vi har sett tidigare att hundägare lämnar mycket tips. Det kan röra sig om alla möjliga brott, men framför allt att titta efter folk som rekar eller begår inbrott säger Agneta Degerstedt, områdespolis i Östhammar och initiativtagare till projektet som tidigare prövats i Stockholm.

Ett 40-tal hundägare kom till informationsträffen. Foto: SVT

Spana efter avvikande beteende

Ett 40-tal hundägare och intresserade hade samlats på Skutskärs brukshundklubb för att lyssna och få tips om vad man ska tänka på när man ändå raster sin hund.

– Man smälter ju bra in som hundägare eftersom hunden ska stanna och nosa och så. Man bör titta efter avvikande beteende, människor och fordon som man inte känner igen. Vi är väldigt intresserade av detaljer som om det finns något streck eller märke på bilen eller på kläderna, säger Agneta Degerstedt.

– Det här med signalement var intressant. Vad man ska tänka på och så kommer jag att våga ringa polisen nu, våga störa dom, säger Anita Johansson som är medem i Skutskärs brukshundklubb.

Säkerheten först

– Det är vikltigt att sätta säkerheten främst, backa undan och ringa polisen, säger  Agneta Degerstedt.

– Vi ska inte ingripa mot någon utan bara ringa polisen om vi ser något misstänkt, säger Sven-Evert Gunnarsson.

Nu ska informationskampanjen dra vidare till andra brukshundsklubbar, bland annat i Östhammar och Heby.

– Är det inte risk att ni skapar misstänksamhet människor emellan?

– Nej man måste använda sitt sunda förnuft. Det handlar inte om att man ska gå omkring och misstro alla, säger Agneta Degerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.