Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Sätter man hårt tryck, då drar de”, säger Lennart Jansson i Östhammar, som vet hur man lyckas med vildsvinsjakten. Foto: SVT

Tre kommuner jagar vildsvin – ska serveras till skolelever

Publicerad

Vildsvinen fortsätter att bli fler, och tre kommuner i Norduppland vill få ut så många jägare som möjligt att jaga dem denna helg. Därför bjuder man på kostnaden för att provta alla vildsvin som skjuts nu under helgen. Och köttet – det ska serveras på skolelevers lunchtallrikar.

Vildsvin orsakar stora skador på mark och åkrar genom sitt bökande. Under senare år har de etablerat sig längre norrut och nu finns de även i Norduppland, där de även börjat vandra in i samhällen och ställa till med skador.

För att få ned antalet vill Älvkarleby, Tierp och Östhammars kommuner få ut så många jägare som möjligt i skogarna nu under helgen. För de vildsvin som skjuts under dessa två dagar gäller att kommunerna betalar för de prov som tas för att hitta trikiner eller cesium i köttet.

Det är en kostnad som i vanliga fall stannar på jägarna.

Räcker jakten

Frågan är om det har någon större effekt på vildsvinsstammen att jägarna fokuserar på just den jakten.

– Det har det. Där man har satt ett hårt tryck på vildsvinen har de minskat i antal, säger Lennart Jansson, jägare i Östhammar.

Blir skolmat

Nästa steg i vildsvinsprojektet är att de tre kommunerna betalar för styckning och vidare hantering av köttet från helgen. Tanken är att vildsvinen ska bli lunchmat i skolorna i Älvkarleby, Tierp och Östhammar.

”Vildsvinsköttet är både klimatsmart och närproducerat, saftigt med en mild smak av vilt. Det är en fin råvara som vi vill ge fler chans att få smaka”, kommenterar Älvkarleby kommun satsningen.

Klippet: Jägaren Lennart Jansson om hur man effektivast jagar vildsvin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer