Ägg är ett populärt och användbart livsmedel. Så här resonerar några Uppsalabor när de ska köpa ägg.
– Ekologiskt, därför att det är godast. Och så priset, säger David Amooi. Men allra viktigast är att de är svenska, fortsätter han.
Ann-Sofie Sunna brukar köpa frigående.
– Men inte nu när man är mammaledig, då tar man det billigaste säger hon och lägger ner en förpackning med ägg från burhöns i sin kundvagn.
– Jag brukar köpa ekologiska, men nu fastnade jag för närproducerade, säger Lisa Setterholm.
”En komplicerad fråga”
På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala jobbar agronomen Helena Wall. Hon är professor i fjäderfäproduktion. Helena Wall menar att det finns för- och nackdelar med alla produktionssätten, om man vill se till hönans bästa.
– Det är en komplicerad fråga. Det beror på vad man lägger in i värderingen. Tycker man att det är viktigt att hönan går fritt får man välja frigående. Samtidigt ökar risken för sjukdomar och hon får vistas i en stor gruppstorlek, säger hon.
I Sverige finns fyra olika produktionssätt av ägg: ekologiska, frigående inomhus, frigående utomhus samt burhöns. Varje ägg märks med en kod som talar om produktionsform, land och gård.
Läs mer: För- och nackdelar med olika sätt att producera ägg
Helena Wall vill inte säga att något produktionssätt är bättre än något annat.
– Jag tycker att alla formerna uppfyller kraven enligt djurskyddslagen. Jag tror också att konsumenter kan ha olika åsikter om vad som är viktigt för dem, så jag tror att det är bra att det finns den här variationen.
Helena Wall menar att det är en viss skillnad på svenska ägg jämfört med importerade.
– Även vi om vi inom EU har samma regelverk så har Sverige striktare regler på vissa punkter. En annan stor skillnad är att vi inte näbbtrimmar våra höns, alltså tar bort en del av näbben på hönan när hon är kyckling.
Äggstra: Så här vet du om ägget är färskt