Dalkurd röstar om flytt eller inte i morgon, tisdag. Foto: SVT/TT

Uppsala kan få ett nytt elitfotbollslag

Uppdaterad
Publicerad

De känner sig motarbetade av sin egen kommun. Det är det enkla skälet till att Dalkurd nu ska rösta om en eventuell flytt till Uppsala.

Det har varit infekterat länge mellan Dalkurd och deras hemkommun Borlänge. Klubben menar att de motarbetas av kommunen och i början av sommaren briserade kriget när Dalkurd hörde av sig till Uppsala kommun för att eventuellt kunna flytta sin A-lagsverksamhet hit.

I dag, tisdag, ska medlemmarna i Dalkurd säga sitt när man på ett extrainsatt årsmöte ska rösta för en flytt eller inte. Ett möte som kan komma att påverka många fotbollsklubbar i Uppsala. Men idrott- och fritidsnämndens ordförande, kommunalrådet Rickard Malmström (MP), tar mötet med ro.

Dalarna – Dalkurd

– Nej, jag är inte speciellt spänd alls. Det här kommer att påverka oss i hur vi jobbar framåt men jag är inte mer spänd inför det här än inför allt annat vi gör i det dagliga inom Uppsala kommun, säger han.

”Påverkas”

Sirius fotboll kommer däremot att följa händelseutvecklingen i Dalarna ordentligt.

– Vi följer noggrant vad som händer. I förlängningen skulle vi påverkas väldigt mycket när det kommer till träningsförutsättningar om ännu ett elitlag skulle komma till Uppsala, säger Cilla Fischer, marknadsansvarig i Sirius.

Debatten i Uppsala kring Dalkurd har varit infekterad. Framförallt Sirius är kritiska till hur Uppsala kommun hanterat frågan. Man menar att Uppsala har välkomnat laget hit, något som tillbakavisas av kommunen: Man har bara sagt att man är skyldiga att behandla alla klubbar i staden lika.

Uppsala närmast

Dalkurd själva säger sig vara 50/50 mellan en flytt eller inte. Men blir det flytt kommer den nya adressen förmodligen bli Uppsala.

– Vi beslutar om flytt eller inte. Inte vart. Men blir det flytt ligger Uppsala klart närmast. Det handlar om några få detaljer där i så fall, säger Adil Kizil, sportchef i Dalkurd FF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalkurd

Mer i ämnet