Provsvaren visar att det fortfarande finns legionella bakterier i 100-huset. Foto: SVT

Inflyttning i 100-huset skjuts upp till efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Inflyttning skulle ha varit den 15 mars, men legionellasmittan gör så att det nu dröjer till efter sommaren.

– Det är fel i konstruktionen som gör detta, och det kan bli svårt att åtgärda, säger Mikael Köhler, som är chefsöverläkare.

Vattenproverna inne i det nya 100-huset på Akademiska sjukhuset visar fortfarande spår av legionellabakterierna. Man har försökt med klorsköljning och högtrycksspolning, men inte lyckats helt få bort det hela.

– Vi kommer nog aldrig fått ett svar som ligger på noll, men vi måste komma så nära vi bara kan, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Framtidens Akademiska

Varför då?

– Det är för svårt att hålla temperaturen i vattnet rätt, konstruktionen av byggnaden är fel.

Inflytt efter sommaren

Nu hoppas man istället på en inflyttning efter sommaren.

– Vi kommer att fortsätta med att arbeta med konstruktionen av byggnaden och göra besiktningar tills det är säkert för patienter att vistas i byggnaden, säger Köhler.

Förhoppningen är att man ska kunna flytta in en viss del av olika verksamheter in i byggnaden innan augusti.

– Det finns vissa delar av verksamheten som vi tittar på, men det är för tidigt att säga. Det viktigaste är att det är säkert, säger Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet