Knivsta kommun slutar med skolfotografering. Frida Persson är kritisk. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Inga fler skolfoton i Knivsta kommun – möts av både kritik och lättnad

Publicerad

Knivsta kommun har beslutat att sluta med skolfotografering. Beskedet möts av delade åsikter bland föräldrar – där vissa är lättade medan andra är kritiska.

– Det är en tradition sedan långt tillbaka som bryts, säger Frida Persson som har barn på Högåsskolan.

Under hösten är det fortfarande frivilligt bland Knivstas rektorer att arrangera skolfotografering, och ungefär hälften av skolorna kommer att genomföra det då tiderna redan är bokade. Men nästa år det slutplåtat – avtalet med skolfotoföretaget har inte förlängts.

Enligt Jonas Andrae Johansson, verksamhetschef för kommunens grundskolor, står beslutet på tre ben; att det inte ingår i kärnverksamheten, GDPR och att inte drabba vårdnadshavare med ökade kostnader.

– Det här tar tid och resurser från elevernas lärande och utveckling, och att ha en skolkatalog som sprids är ur ett GDPR-perspektiv inte förenligt med vår verksamhet, säger han.

Tar egna bilder

På sociala medier har beskedet mötts av både lättnad och kritiska röster. Föräldern Frida Persson är en av dem som blev besviken när hon fick höra att det inte blir någon mer skolfotografering.

– Jag gillar att kolla igenom mina gamla kataloger, nu kommer inte barnen att kunna göra det. När det gäller enskilda bilder kommer vi att ta det själva i en studio, säger hon.

I klippet ovan berättar Frida Persson och Jonas Andrae Johansson mer om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.