Genrebild Foto: TT

Djursjukhuset glömde provsvaren – flera djur insjuknade

Uppdaterad
Publicerad

Kritik riktas mot Universitetsdjursjukhuset då de missade att rapportera ett fall av den smittsamma virussjukdomen. Nu ska ett nytt journalsystem upphandlas men någon granskning av sjukhuset är inte aktuell.

Under förra veckan isolerades en hästbesättning i Uppsala län, samt en i Stockholms län, på grund av ett utbrott av den smittsamma virussjukdomen EHV-1. Sjukdomen kan i värsta fall påverka hästens nervsystem och även resultera i missfall hos det drabbade djuret, av den anledning kallas sjukdomen även för virusabort.

Okänt antal hästar har sjuknat in

Inga fler platser som huserar hästar har drabbats i Uppsala län bekräftar Lena Malm, länsveterinär vid länsstyrelsen i Uppsala län. Men om fler än ett djur har insjuknat kan hon inte säga.

– Ett ärende har anmälts till oss under januari månad. Skulle fler hästar smittas vid samma besättning så finns det ingen plikt att anmäla detta, säger Lena Malm.

Bortglömt provsvar och nytt journalsystem

Kritik har riktats mot Universitetsdjursjukhuset (UDS) då de i ett första skede missade att rapportera provsvaren från den första hästen som kom till sjukhuset till hästen ägare. Hästen fick senare avlivas och flera hästar vid samma stall har nu drabbats av virusabort. Via sin Facebooksida skriver UDS att ”den mänskliga faktorn” ledde till att de missade att rapportera provsvaren. På grund av detta ska ”ett nytt journalsystem ska upphandlas”.

– Journalsystemet är åldersdigert och över tio år gammalt. Mänskliga faktorn kan drabba oss oavsett journalsystem men med ett nytt så hoppas vi bättre kunna täcka upp sådan misstag i framtiden, säger Henrik Ericsson, universitetsdjursjukhusdirektör och presstalesperson.

Han berättar att målsättning är att det nya journalsystemet ska vara i bruk till årsskiftet.

Ingen granskning av UDS

Länsstyrelsen i Uppsala län för en dialog med UDS rörande deras rutiner, men det är i nuläget inte aktuellt med någon granskning av djursjukhuset.

– Vi har inte inlett någon tillsyn i dagsläget och det är inte aktuellt just nu. Men det kan bli det i framtiden, om nya uppgifter kommer in och om det berör områden som vi har ansvar över. Våra tillsynsmöjligheter är tyvärr väldigt begränsande när det gäller exempelvis hela verksamheter vid ett djursjukhus, säger Lena Malm.

Detta är EHV-1

EHV-1 är en allvarlig herpesinfektion som endast drabbar hästar. Det går även under namnet abortvirus då det kan orsaka missfall hos det insjuknade djuret. Andra symptom är feber, svullna ben, men även förlamning och dödsfall på grund av inflammation i hjärnan och ryggmärgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.