Känsliga inspelningar av beställningar av sjuktransporter åt Region Uppsala har legat på samma server som 1177-samtalen.

Inspelade samtal från Uppsala län i 1177-läckan

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att miljontals vårdsamtal till 1177 legat på en oskyddad server har upprört många. Nu visar det sig att läckan berör även Uppsala län då sjuktransportbokningar åt Region Uppsala har legat ute på samma öppna server. Det skriver Computer Sweden.

Enligt Computer Sweden har inspelade samtal till företaget Prebus, som tar sjuktransportbokningar åt Region Uppsala, legat på samma server som samtalen till 1177 Vårdguiden.

– Jag har inte hunnit undersöka det än, om de beställt inspelningstjänsten eller om samtalen spelats in ”by default”, säger Tommy Ekström, vd för Prebus telefonileverantör Voice Integrate Nordic, till TT.

Prebus it-ansvarige har uppgett för Computer Sweden att de inte köpt någon inspelningstjänst. Vad tror ni kan ha hänt?

– Jag har ingen aning. Jag fick nyss höra detta från Computer Sweden, så jag har inte hunnit ta tag i det än. Vi har begränsade resurser och det brinner överallt.

Oskyddad server

På tisdagen avslöjade Computer Sweden att miljontals inspelade samtal till 1177 Vårdguiden legat tillgängliga på en oskyddad server.

Främst har det rört sig om samtal på obekväma tider från regionerna Stockholm, Sörmland och Värmland. De har mottagits av Medicall, en underleverantör till företaget Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden.

Datainspektionen ser allvarligt på det inträffade.

”Stora mängder patientuppgifter”

– Det handlar om stora mängder patientuppgifter som legat öppna under lång tid, så det är klart att det är väldigt allvarligt, säger Katarina Tullstedt, chef för enheten för myndigheter, vård och utbildning på Datainspektionen, till TT.

Datainspektionen inväntar nu en incidentrapport från det ansvariga företaget Medhelp.

– Sådant här får inte hända. Vi förstår att folk är upprörda. Vi gör nu allt som står i vår makt, vi har tillsatt en stor utredning för att ta reda på exakt vad som hänt och se till att det inte händer igen, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp.

Trodde inte man berördes

På måndagen uppgav Region Uppsala att länet inte berörs av 1177-läckan eftersom regionen sedan 1 december 2017 driver tjänsten i egen regi.

Då visste man inte att bokningarna till Prebus berördes. Prebus är ett dotterbolag till Gamla Uppsala Buss, som i sin tur ägs av Region Uppsala.

– Vi är förvånade och chockade, det här borde inte ha hänt och vi ska vidta åtgärder nu för att det inte ska kunna hända igen, säger Jonas Skovgaard, VD på Gamla Uppsala buss AB och Prebus AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer