SVT avslöjar: Vårdguidens oskyddade samtal har laddats ner

Uppdaterad
Publicerad

Flera av inspelningarna av de känsliga telefonsamtal till Vårdguiden som har legat öppna på internet har laddats ner. Totalt rör det sig om sju unika datorer som har laddat ner totalt 55 stycken telefonsamtal.

I går avslöjade Computer Sweden att 2,7 miljoner inspelade telefonsamtal från Vårdguiden 1177 låg öppet tillgängliga på internet. De äldsta samtalen kommer från 2013, och servern har varit tillgänglig på internet sedan 2016.

I går sa underleverantören Voice Integrate, som ansvarar för servern, att deras loggar visade att inga samtal har laddats ned. I dag har en mer noggrann undersökning visat att totalt 55 samtal har laddats ner, från totalt sju olika ip-adresser, vilket är ett id-nummer som kan representera till exempel en dator eller en router genom vilken datatrafik går från flera datorer. Nio samtal har laddats ned två gånger. Alla nedladdningarna har gjorts under februari månad i år.

1177-läckan

Tommy Ekström, som är vd för Voice Integrate Nordic AB säger att ip-adresserna är kända för dem sedan tidigare. När SVT förhör sig närmare om saken visar det sig däremot att han inte vet vilka personer som faktiskt laddat ner materialet, utan att de enbart ser till exempel vilken nätoperatör som är kopplad till en viss ip-adress.

– Det finns inga nedladdade samtal innan detta intrång, säger Tommy Ekström.

Kommer kontakta alla

Företaget kommer nu att kontakta alla bakom respektive ip-adress för att få mer information. Företaget kallar siffrorna som de nu går ut med för preliminära. En it-forensiker ska undersöka servern i dag eller i morgon och siffran med de 55 samtalen som laddats ned kan komma att ändras.

Tommy Ekström säger också till SVT Nyheter att servern låg ute, fortsatt öppen på internet, i minst en halvtimme efter det att Computer Sweden publicerat sin första artikel. När redaktionen ringde honom ska han ha bett om information kring hur de kommit in i servern och att tidningen inte skulle publicera något innan vägen in stängts igen. Enligt Tommy Ekström kom aldrig någon information.

– Det stämmer inte. Vi har informerat Ekström om våra fynd och sedan har vi väntat tills servern stängts innan publicering, skriver Computer Swedens ansvarige utgivare Marcus Jerräng i ett mejl till SVT.

Enligt informationen från företaget har fyra ip-adresser laddat ned samtal efter Computer Swedens publicering i går.

Inspelningsår för de samtal som har laddats ner

• 2013: 7 samtal

• 2016: 8 samtal

• 2018: 3 samtal

• 2019: 37 samtal

Totalt: 55 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1177-läckan

Mer i ämnet