• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

I videon förklarar Daniel Forslund (L), biträdande regionråd vad man förväntar sig av den externa granskningen. Foto: TT

Region Stockholm inleder extern granskning efter 1177-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt oskyddade på en webbserver. Computer Swedens avslöjande har lett till att Region Stockholm idag har fattat beslut att göra en extern särskild granskning av den del i avtalet med Medhelp som berör informationssäkerhet.

I februari avslöjade Computer Sweden att telefonsamtal som ringts till 1177 sedan 2013 och som tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver. Samtalen ska ha kommit in från Stockholm, Södermanland och Värmland.

– Det viktiga för Region Stockholm är att invånarna kan lita på 1177 Vårdguiden och även fortsatt har förtroende att ringa till 1177 Vårdguiden för att få vägledning till vården, säger Lena Furmark avdelningschef för Digital hälsa och vård, Region Stockholm.

Regionen: Ska inte hända igen

Region Stockholm ska nu följa upp informationssäkerhetskraven mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Medhelp. En extern part ska få i uppdrag att genomföra en särskild granskning.

– Att granskningen ska göras av en extern part beror på att Region Stockholm vill granska både Medhelp och Region Stockholms del i avtalet samt vad som krävs för att det som nu inträffat inte ska kunna hända igen, säger Lena Furmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1177-läckan

Mer i ämnet