Foto: SVT / Skärmdump

Samma leverantör fortsätter hantera 1177 – trots uppsagt avtal

Publicerad

Trots att Vårdguiden 1177 sagt upp ett avtal med Voice integrate, fortsätter samma företag att hantera samtal till 1177, i väntan på en ny leverantör.
– Vi har täppt den här läckan, så nu ska det inte vara några som helst problem, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på det ansvariga företaget Medhelp.

– Den här formen av känsliga personuppgifter är bland den mest känsliga data man kan ha hand om. Den datan måste man ha extremt god koll på, var det finns någonstans, begränsa vilka som kan komma åt det, veta vem som kommer åt det och när, säger säkerhetsanalytikern Leif Nixon.

-  Ingenting av det här har man uppnått.

Krismöten under torsdagen

I dag hölls krismöten med anledning av säkerhetshaveriet. Först hölls ett krismöte mellan det ansvariga företaget Medhelp och Stockholms landsting.

Sedan hölls ett till, mellan Medhelp och de drabbade landstingen Värmland och Sörmland. Efteråt försäkrades att det nu är säkert att ringa 1177, trots att samma teknikleverantör som haft säkerhetsbristerna fortfarande hanterar samtalen.

Det är möjligt genom att Medhelps avtal med underleverantören Medicall gäller till slutet av sommaren, och Medicall har i sin tur ett avtal med Voice integrate som ansvarar för att bland annat lagra samtalen i en dataserver.

Medhelp har dessutom inte hittat någon ny teleoperatör till sig själva, vilket gör att även de nu har kvar Voice integrate som leverantör.

Uppges vara säkert

– Nu är det säkrat. Vi har täppt den här läckan, så nu ska det inte vara några som helst problem, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp.

Men det har ju inte varit någon säkerhet överhuvudtaget, hur kan ni garantera att det är tillräcklig säkerhet i de andra systemen som kommer från samma leverantör?

– Det får utredningen påvisa, säger Björn Arkinger.

Men då kan du ju inte säga att det är säkert nu?

– Jag har inget svar på det just nu.

Enbart nio identifierade

– Bilden som förmedlades var att det är säkert och att de har säkrat upp att det här ska fungera nu, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Värmland efter mötet.

– Det var de väldigt tydliga med att de återigen har kontrollerat att det inte finns någon läcka nu. Det är helt säkert, säger Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Sörmland.

Miljontals kan vara drabbade, men enbart nio har hittills identifierats. Vilka som i övrigt är eller kan ha drabbats är fortfarande oklart.

Brister i flera lager

SVT:s genomgång visar att det har funnits säkerhetsbrister i flera lager. Enbart den underliggande programvaran på servern där samtalen sparats har haft 32 kända säkerhetsbrister.

– Jag har svurit en hel del de senaste dagarna. Det blir bara värre och värre, säger säkerhetsanalytikern Leif Nixon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer