Foto: SVT / Skärmdump

Företag med ansvar i 1177-skandalen: Saknar information om nedladdningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett av företagen som bär ansvar för att miljontals 1177-samtal kunde ligga helt oskyddade på nätet saknar information om hur många samtal som laddats ned. Hos företaget Voice Integrate finns inga loggar över besökare eller nedladdningar för flera år av den period som servern har varit öppet exponerad mot internet.

Servern har varit exponerad mot internet utan säkerhet sedan 2016. Det visar en undersökning SVT Nyheter gjort med hjälp av sökverktyg på internet. Detta betyder att det varit möjligt att ta del av innehållet utan lösenord under flera års tid.

1177-skandalen avslöjades av Computer Sweden i förrgår. I går berättade SVT att serverns så kallade loggar visade att det gjorts 55 nedladdningar. För att veta om det är alla nedladdningar som någonsin gjorts är det viktigt hur långt tillbaka i tiden som serverns besökare går att spåra.

Tommy Ekström, vd för det ansvariga företaget Voice Integrate Nordic AB, säger först att de har loggar från starten. SVT ber honom ändå att kolla med teknikerna en extra gång. Efter några timmar kommer svaret:

– Jag fick reda på att vi har spårningsdata ifrån början av 2018 (har inte exakt datum), skriver Tommy Ekström i ett mejl.

Svart hål till 2018

Eftersom servern varit uppkopplad sedan 2016 betyder det att åren mellan 2016 och 2018 är ett svart hål. Inspelade telefonsamtal kan ha laddats ner ett okänt antal gånger däremellan.

SVT har bett att få ta del av loggarna för att bekräfta att det finns information till och med 2018. Företaget Voice Integrate har däremot inte velat dela med sig av dessa. Just nu arbetar IT-forensiker med att försöka återskapa information från servrarna.

Klockan 13 i morgon torsdag kommer de drabbade regionerna – Stockholm, Sörmland och Värmland – att ha ett möte med Medhelp, alltså den leverantör som de har avtal med och som i sin tur anlitat Voice Integrate Nordic. Mötet kommer att hållas klockan 13 hos organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1177-läckan

Mer i ämnet