Computer Sweden avslöjade att man på en öppen webbserver, helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet, har hittat 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177. Foto: TT

Efter 1177-läckan: Förundersökning mot Computer Sweden inledd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Computer Sweden avslöjat att miljoner 1177-samtal legat ute öppet på en oskyddad server har nu en förundersökning mot tidningen inletts. Anmälningarna gäller bland annat misstänkt dataintrång.

Polisen har inlett en förundersökning mot tidningen Computer Sweden, skriver Medievärlden. Computer Sweden polisanmäldes av vårdentreprenören Medhelp sedan den avslöjat att vårdföretaget låtit miljoner samtal ligga öppet på en oskyddad server i flera år. En av artiklarna visade hur man själv kunde komma åt uppgifterna.

Anmälningarna gäller misstänkt dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter. Chefredaktören Marcus Jerräng och den reporter som skrev artikeln om de oskyddade samtalen till 1177 vårdguiden finns bland de polisanmälda.

I ett mejl till medievärlden skriver den polisiära förundersökningsledaren Mani Ghiasvand att det råder förundersökningssekretess och att ingen åklagare blivit inkopplad i ärendet ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer