Foto: TT

Coronas påverkan på psyket liknar ”Tjernobyleffekten”

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas vi mentalt av coronapandemin och informationsflödet som sköljer över oss – och skiljer vi oss från hur folk mår i andra länder med större nedstängning? Det ska Uppsalaforskare undersöka nu.

– Ett säkert svar på det här kan ha inneburit för folk – det får vi nog först i efterhand, säger Filip Arnberg.

Han är docent i klinisk psykologi och programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala. Där har man studerat tidigare svenska kriser som Estoniaförlisningen och tsunamin t ex. Men denna kris liknar egentligen inget annat tidigare vi sett menar han.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi är i startgroparna för en undersökning om de psykiska konsekvenserna av pandemin på sikt. Det är en större europeisk undersökning där vi vill se hur det går i Sverige jämfört med andra länder i Europa.

– Vi har följt upp de flesta större kriserna i Sverige så vi har ju det med oss i ryggsäcken.

Se hur corona påverkar våra tankar i klippet ovan.

Mer om studien

Syftet med studien är att undersöka hur man reagerar känslomässigt, tankemässigt och vilka förändringar man gör i sitt beteende i detta läge, både på kort och lång sikt.

Forskarna hoppas att ett stort antal personer i länderna deltar.

Studien går ut på att man svarar på frågor om hur man mår fysiskt och psykiskt och om man rört sig eller träffat människor.

Frågorna besvaras flera gånger med några månaders mellanrum.

Forskarna kommer också bland annat att undersöka data från Socialstyrelsen och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet