Foto: Gotlands nation/Ibige Dahlberg-Kang

Ivans huvud åter på Gotlands

Uppdaterad
Publicerad

Den försvunne bysten föreställande Ivan Engnell som varit saknad sen i lördags från Gotlands nation är nu återlämnad. Något som tidningen Ergo var först med att rapportera.

Under måndagseftermiddagen var det en lättad förste kurator på Gotlands nation som tog emot nationens saknade byst. Han kan nu till svt meddela att bysten är hel och ren.

– Det var skönt, vi har lagt ner rätt mycket arbetstid på att få tillbaka den. Nu kan vi släppa det och fokusera på att ha kul inför valborg istället, säger förste kurator Jacob Appelblom.

Det var under den gångna lördagens nationskväll som statyn följde med några utav besökarna därifrån. Den lämnades sedan hos en bekant till dem under kvällen.

Nyheten om den försvunna bysten spred sig snabbt, och tack vare delningar på sociala medier så dök den upp igen.

– De skyldiga tog sig inte hit själva. Och den person som lämnade tillbaka bysten gav inte så mycket information, men vi tror det gjordes som ett skämt, säger förste kurator Jacob Appelblom.

Nationen har inga planer på att eftersöka de skyldiga. Stölden är polisanmäld och Gotlands ser det som polisens sak att sköta.

I framtiden kommer bysten att flyttas undan under klubbkvällar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.