IVO vill frånta kritiserade psykiatern Ola Gefvert läkarlegitimationen

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO anser att den tidigare hårt kritiserade psykiatrikern Ola Gefvert bör fråntas sin läkarlegitimation.

Psykiatern Ola Gefvert har systematiskt bemött sina patienter så illa att det inneburit en fara för patientsäkerheten. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu begär att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i första hand återkallar hans legitimation och i andra hand meddelar honom en prövotid.

Psykiatrikern Ola Gefvert har tidigare bland annat varit verksam inom Uppsala läns landsting.

Bristande empati

IVO, som granskat flera ärenden kring Ola Gefvert skriver att den utredning de gjort sammantaget visar mycket stora brister i Ola Gefverts yrkesutövning.

Dessutom skriver de att hans agerande tyder på synnerligen bristfälliga kunskaper om och insikt i vad som krävs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal vid utförande av hälso- och sjukvårdsuppgifter. Han har också uppvisat en bristande emptisk förmåga i kontakt med patienter.

Grovt oskicklig

I rapporten som skickats till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), påpekar IVO att det är: ”synnerligen anmärkningsvärt och allvarligt att Ola GefVert, inte ens i efterhand, förefaller att förstå den kritik som tillsynsmyndigheten riktat mot honom under lång tid i olika ärenden”.

Sammantaget menar IVO att kritiken är av sådan karaktär och omfattning att det är bevisat att psykiatrikern Ola Gefvert varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och därför ska legitimationen återkallas.

Psykiatriläkaren Ola Gefvert kritiserades hårt efter den uppmärksammade P1-dokumentären om flickan ”Nora”. SVT Nyheter Uppsala har försökt nå Ola Gefvert för en kommentar, men utan att lyckats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den fastspända flickan

Mer i ämnet