Foto: SVT (montage).

Kritiserad psykatriker vill slippa prövotid

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade psykiatrikern Ola Gefvert slapp bli av med läkarlegitimationen. Men nu vill han också slippa prövotiden som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat om.

Ola Gefvert fick utstå hård kritik efter radiodokumentären  ”Den fastspända flickan”. Dokumentären visade allvarliga brister i vården av en flicka som tidigare utsatts för sexuella övergrepp, bland annat av den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg.

Inspektionen för vård och omsorg ville att Gefverts läkarlegitimation skulle dras in, men så blev inte fallet. HSAN beslutade att låta Gefvert behålla legitimationen. Istället skulle psykiatrikern ha en så kallad prövotid under tre års tid, där nya brister skulle kunna medföra att legitimationen dras in. Men nu vill Ola Gefvert även slippa prövotiden, enligt en överklagan som hans försvarare personligen överlämnade till förvaltningsrätten i Stockholm.

Han bestrider flera av de punkter som IVO kritiserat honom för. Bland annat står i överklagandet att.

”Under alla förhållanden gör Gefvert gällande att den eventuella oskicklighet som kan styrkas inte har varit av sådan karaktär att den har betydelse för patientsäkerheten på sådant sätt att en prövotid på 3 tre år kan aktualiseras.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den fastspända flickan

Mer i ämnet