När Stina Wollter skickade tillbaka bilder på penisar till en näthatare blev hon avstängd från Instagram. Foto: Privat

Wollter: ”Jag bombade näthataren med kukar”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen upptäckte Stina Wollter att hennes Instagramkonto hade stängts ner.
Hon misstänker att en näthatare ligger bakom.
– Jag bombarderade en man tillbaks med 25 skärmdumpar på hans egen penis och några andra blottares penisar. Jag svarade kuk med kuk, om man säger så.

Konstnären och mångåriga programledaren i Sveriges Radio Stina Wollter har haft ett extremt populärt Instagramkonto där hon har postat filmer på sig själv, filmer där hon bland annat protesterar mot ett skevt kroppsideal i samhället.

– Jag tänker på alla timmar, mitt engagemang... En stor skärva av mig ligger där ute. Det blir en orättvis attack mot nåt som känns ärligt och sant, säger Stina Wollter om hur hon reagerade när hon såg att hennes Instagramkonto var stängt.

Det var flera av hennes 61.000 följare som mejlade henne under måndagsmorgonen och undrade vart hon tagit vägen. När hon då gick in på kontot kom ett meddelande upp om att det var stängt för att hon hade brutit mot reglerna.

– Jag är väldigt noga med att hålla mig till reglerna. Jag är inte dum.

Hennes instagramkonto har blivit vida känt tack vare hennes dansfilmer som är ett uttryck för hennes kroppsaktivism. De är en protest mot rådande ideal för hur kvinnor ska se ut och bete sig.

Fått ta emot ”dick pics”

Hon misstänker att en näthatare ligger bakom stängningen av kontot. Stina Wollter har fått ta emot flera så kallade ”dick pics” från män som ogillar hennes sida. Många av dem är skickade från USA.

– Jag har varit ganska hård mot dem som har skickat kränkande meddelanden. Jag bombarderade en man tillbaks med 25 skärmdumpar på hans egen penis och några andra blottares penisar. Jag svarade kuk med kuk, om man säger så. Och det står jag för.

Näthatare skickade så kallade ”dick pics”, bilder på sina egna könsorgan till Stina Wollter. När hon skickade tillbaka dem anmäldes hon och stängdes av på Instagram. Foto: Instagram

Mannen blev mycket upprörd och hotade med att anmäla henne.

– Det är ingen klappjakt på individer. Jag är ute efter att visa hur det ser ut bakom kulisserna.

Vill skapa medvetenhet

Varje gång Stina Wollter visar upp meddelanden som hon har fått från näthatare, får hon hundratals mejl från tjejer och kvinnor som utsätts för liknande saker. Hon säger att hon vill skapa medvetenhet kring någonting som skadar hennes medmänniskor.

– Framför allt vill jag stötta alla dem som tar skammen för sig själva, trots att de blivit kränkta. Jag har mina verktyg för att analysera vad jag blir utsatt för, men det har ingen elvaåring eller en tjej som tagit en selfie i ett linne och sen får höra att hon är en slampa.

Läs mer: Magdalena, 15: Får snoppbilder varje dag

Läs mer: Se reporterns svar till personen som skickade dick pics

Stina Wollter hade över 7.000 inlägg på sitt Instagramkonto.

– Det bara hisnar när jag tänker på att de är borta.

Hon beskriver kärleksfullt kontot som en lägereld.

– Jag har inte kontot för min egen skull längre. Det har blivit en fredad plats, en fantastisk miljö där folk pratar och peppar varandra. Jag är inte så kaxig som folk tror, men jag har nog blivit lite kaxigare av den kärlek jag har mötts av på nätet.

”Jag kommer inte ge mig”

Efter stängningen har upprörda följare skapat hashtaggen ”openstinasaccount”.
Stina Wollter har under ett års tid försökt att komma i kontakt med Instagram eftersom de regelbundet har tagit bort flera av hennes bilder, men än så länge utan framgång.

– De måste öppna mitt konto, jag kommer inte ge mig. De måste fixa det det här, annars blir jag rasande. Det var som ett stort konstverk för mig, säger Stina Wollter med gråten i halsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snoppbilder - ett ofredande

Mer i ämnet