Jonas Jeffsell är på plats på nya arbetsplatsen i Knivsta. Foto: Privat

Jonas Jeffsell är Knivstas nya kommunpolis

Publicerad
Efter en tid utan kommunpolis är Jonas Jeffsell nu på plats i Knivsta. Med erfarenhet från att ha arbetar brottsförebyggande på fältet i Botkyrka kommer han nu till en av landets tryggaste kommuner.

Det är andra veckan på jobbet för Knivstas nya kommunpolis, Jonas Jeffsell. På onsdagar är han på plats på poliskontoret och titt som tätt tittar ortsborna in för att hälsa honom välkommen och presentera sig. Någon är lokalpolitiker, några är tjänstemän från kommunhuset och några är ungdomar som är nyfikna på polisyrket.

– Alla är jätteglada och trevliga. De har ju  i princip varit utan kommunpolis sedan Örjan Brodin gick i pension. Man känner sig välkommen och taggad att komma igång ordentligt, säger Jonas Jeffsell.

I fyra år har den 33-årige Jonas Jeffsell arbetar som polis. Förr var han tävlingssimmare och simtränare men har även arbetat som civilanställd hos polisen. Den ringa tid han arbetat som polis menar han vägs upp av hur han arbetat.

– Jag var tidigare områdespolis i Botkyrka, arbetade brottsförebyggande på operativ nivå, det vill säga att jag var ute på fältet. När man arbetar i särskilt utsatta områden så samlar man på sig väldigt mycket erfarenhet på kort tid. Det intensiva och komplexa arbetet gör att man utvecklas man väldigt snabbt.

En trygg kommun

Som kommunpolis i Knivsta handlar det nu om att arbeta med strategier tillsammans med bland annat socialtjänst, skolor, kommunen och inte minst ortsborna. Nu handlar mycket om att Jonas Jeffsell ska sätta sig in i hur läget är i kommunen.

–  Det finns lite problem med buskörningar och klotter men Knivsta är en av Sveriges tryggaste kommuner. Utmaningen ligger nog i att man därför inte alltid kan lägga så mycket polisresurser som man vill på ett område som är så pass tryggt. Det finns en massa arbete utöver det mest nödvändiga som man vill genomföra.

– Jag vill fortsätta arbetet med trygghet för alla i Knivsta, skapa en ökad trygghet för alla med fokus ungdomar och samarbete med skolan. Jag har mycket erfarenheter som jag tar med mig från Botkyrka samtidigt som det finns en massa erfarenheter och kompetens här som jag ska ta till mig av. På så sätt kan vi gemensamt kan utveckla arbetet, säger Jonas Jeffsell.

Poliskontoret har öppet en dag i veckan men i övrigt kommer den nya kommunpolisen inte vara särskilt synlig ute på fältet i Knivsta.

– Jag kommer precis från arbete fältet så när tiden finns så vill jag gärna komma ut men huvuduppdraget för den här tjänsten är att arbeta strategiskt och stötta våra sammarbetspartners, säger Jonas Jeffsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer