Jordgubbsodlaren Fredrik Hörenius känner sig uppgiven och luttrad inför situationen. Foto: TT/SVT

Jordgubbstjuvarna är tillbaka – odlaren uppgiven

Uppdaterad
Publicerad

Under de två senaste nätterna har jordgubbsodlaren Fredrik Hörenius drabbats av försök till stöld på hans odlingsägor. Tillvägagångssättet är detsamma som tidigare år, man slår till under nätterna.

Under de två senaste nätterna har jordgubbsodlaren Fredrik Hörenius fått samtal av sina anställda på odlingsägorna. Misstänkta tjuvar har setts i området.

– Inatt kom en stor jeep inkörandes med stora lampor. Mitt i natten, säger odlaren som är baserad i Ulva Kvarn.

Går ut bilarna och kollar

Enligt Fredrik Hörenius är det helt uppenbart vad de är ute efter.

– Om man två nätter i rad stannar till mitt ute på landet vid åkrar sådär och går ut in i fälten, ja de försöker ta jordgubbarna.

Förra året drabbades även odlaren av flera stölder. Vilket fick honom att sätta in vakter. Något han även alltså gjort i år.

– Om vi inte skulle vara på plats skulle vi bli av med mycket. Det vi gör nu är mest att visa att vi är där. Vi ingriper ju inte fysiskt, utan ringer polisen direkt om något misstänkt uppdagas.

LÄS MER [PUBLICERAD 2016]: Han tog gubbtjuvarna på bar gärning

Polisen har vårt att agera

Odlaren Hörenius har däremot förståelse för att polisen inte kan göra så mycket.

– De kommer ju om vi ringer absolut, men de kan ju inte vara där hela tiden. Därför måste vi ha personer på plats, säger han.

Finns det något annat sätt att skydda produkterna?

– Nej, alltså vi kan inte direkt ha stängsel så. Det är liksom inte värt det. Arealerna är så pass stora att det skulle kosta mycket att installera. Det bästa sättet är att ha folk där på nätterna.

LÄS MER: Jordgubbarna synas på molekylnivå

Känner sig uppgiven

Odlaren Fredrik Hörenius känner sig luttrad inför situationen.

– Om jag hade sett det med egna ögon hade jag blivit förbannad, men nu känner jag mig mer uppgiven, säger han.

Att han för stunden inte blivit av med några stora volymer är en liten tröst enligt honom själv.

– Vi kommer ju fortsätta hålla koll så länge det behövs. Det är ju just nu inför midsommar som gubbarna är värda mest, sen efter det är de mindre attraktiva. Men så länge vi behöver vara på plats kommer vi vara det, säger han.

LÄS MER: Ont om lokala gubbar till midsommar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.