Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wiks slott har varit i region Uppsalas ägo sedan 1923. Konferensverksamheten startades på 80-talet. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Juridikprofessor: ”Region Uppsalas verksamhet på Wiks slott är olaglig”

Uppdaterad
Publicerad

På Wiks slott utanför Uppsala kan man som privatperson boka bland annat hotell- och bröllopspaket. Men att verksamheten bedrivs av Region Uppsala är inte förenligt med kommunallagen, menar Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt konstigt att man ägnar sig åt sådant som är så uppenbart oförenligt med kommunallagen, säger Olle Lundin.

Han är professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen på Uppsala universitet och har agerat expert både för Konkurrensverket och i utredningen om den nya kommunallagen som trädde i kraft 2018. Kommunallagen är en lag som reglerar kommunernas och regionernas organisation och ansvarsområden. Den betonar bland annat att kommuner och regioner ska ägna sig åt allmännyttig verksamhet. För regionens del handlar det främst om sjukvård, kollektivtrafik och kultur.

– Att driva hotell och konferens är på inget sätt allmännyttig verksamhet. Plus att andra hotell- och konferensverksamheter förlorar en bit av kakan, säger Olle Lundin.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på kommunallagen. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Tillkom för att skapa intäkter

Konferensverksamheten drogs igång redan på 80-talet. I en så kallad arkivbeskrivning som gjordes 2018 står det ordagrant att ”konferensdelen kom till för att skapa intäkter till landstinget.” Kommunallagen förbjuder uttryckligen kommunal verksamhet vars syfte är att bereda kommunen/regionen ekonomisk vinst.

– Vi har haft organiserad brottslighet i hundratals år. Det gör den ju inte mindre olaglig för det, säger Olle Lundin.

Wiks slott ligger under kulturnämnden. Nämndens ordförande, Cecilia Linder (M), menar att eftersom verksamheten inte går med vinst så går den inte emot kommunallagens regler kring självkostnadsprincipen.

– Det här är det bästa för skattebetalarna. Slottet är allas kulturarv och kostar pengar att underhålla, säger hon och hänvisar till att regionens jurister sagt att det är okej att ha både intern och extern konferensverksamhet.

Moderaten Cecilia Linder är ordförande för region Uppsalas kulturnämnd som ansvarar för Wiks slott hotell och konferens. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Regionens chefsjurist Anne Nilsson skriver i ett mejl till SVT Uppsala att verksamheten huvudsakligen är intern och endast 15 procent av intäkterna kommer från extern verksamhet. Hon menar att man ger medborgarna goda livsvillkor genom tillgång till kultur. Eftersom verksamheten inte går med vinst menar hon också att den uppfyller kommunallagens reglering kring självkostnadsprincipen.

Men Olle Lundin hävdar att det ändå inte öppnar några möjligheter för den här typen av verksamhet på anläggningen. Cecilia Linder (M) menar att man inte konkurrerar med privata alternativ eftersom ingen annan kan erbjuda till exempel ett bröllop i en medeltida borg, och hon tillägger att inga privata aktörer har visat intresse för att driva restaurangverksamheten.

I videon ovan hör du Olle Lundin och Cecilia Linder resonera för sin sak.

Mer om Wiks slott

Visa

Wiks slott och Wiks folkhögskola ligger som två egna enheter under kulturnämnden. Ungefär 30 procent av Wiks slotts intäkter kommer från interna konferenser inom regionen och en lika stor del från folkhögskolan som också har internat på området.

De senaste fem åren har Region Uppsala lagt ner omkring 49 miljoner kronor på renovering och underhåll av hotell- och konferensverksamheten. Den enskilt största utgiften var renoveringen av Hotell And som gjordes 2019 och kostade drygt tio miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer