Kastrullbomben vägde 9,4 kilo. Till höger syns en bil före och efter Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) provsprängning av 5 kilo. Foto: Ur polisens utredning

Kastrullbomben liknas vid terrordåden i London

Publicerad

Mängden sprängämne som hittades i en kastrull i Fålhagen förra året var dubbelt så mycket som användes i de enskilda bomberna vid terrordådet i Londons kollektivtrafik 2005.

Den parallellen drar Nationella operativa avdelningen (NOA) i en rapport i polisutredningen.

Ett fordonstopp i maj förra året ledde till husrannsakan på en adress i Fålhagen. När en specialsökhund gick igenom källarförråden, efter att ett kilo kokain och vapen hittats i lägenheten, markerade den mot en flyttkartong.

I lådan stod en kastrull innehållande en beige sörja med sladd i.

”Jag får en dålig magkänsla utan att förstå exakt vad det är så jag backar ut från förrådet och tillkallar kollegan. Då han kollat i flyttlådan och misstänker att det är en bomb så backar vi genast ut”, avrapporterar en polis.

”Chockerande”

Det visade sig att kastrullbomben vägde 9,4 kilo och var apterad med sprängkapsel och stubin. Intill låg ytterligare en kilotung bomb med fjärrutlösare.

– Det klart att det är oroande, man tänker på vad som kunde ha hänt, säger en boende i huset.

En annan, som inte heller vill framträda med namn, är mer upprörd än rädd:

– Chockerande. Och så konstigt att vi inte blev evakuerade.

Paralleller till terrordåd

I utredningen av den jättelika knark-, bomb- och vapenhärvan har NOA lämnat en rapport kring fyndet. Där dras paralleller till terrordåden i London 2005.

”De tre bomberna som exploderade i Londons tunnelbana beräknades av brittisk polis, var och en, ha innehållit ca 4,5–5 kg sprängmedel”, skriver NOA:s analytiker i rapporten.

Vid de tre attentaten i tunnelbanan dog 43 personer. Ytterligare 14 avled efter en detonation på en buss.

”Detta är alltså halva laddvikten mot det beslag på 11 kg som gjordes i detta ärende”, skriver NOA.

En månad efter fyndet i Fålhagen slog polisen till mot en adress i Björklinge och fann där över 100 kilo dynamit. Då det även fanns tomma förpackningar misstänker man att det är sprängämnet som använts för att bygga kastrullbomben.

– Placerar man en sådan här kastrullbomb på rätt ställe, ur en gärningsmans perspektiv, är det verkligen allvarlig risk för många människor, säger åklagare Thomas Forsberg.

I klippet ovan berättar han mer om kraften i sprängladdningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.