Katarina åker till Ukraina för att hjälpa till inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

I Katarina Öbergs vardagsrum står väskorna packade. Hon är nämligen redo för att resa ner till Ukraina och hjälpa till inom sjukvården.

– Jag är inte rädd men det är klart att det finns en oro, berättar hon.

Som hälsodelegat för Röda korset har Katarina Öberg från Uppsala jobbat i många olika konfliktområden. Yemen, Irak, Kongo och Centralafrikanska Republiken – för att nämna några. Nu har det blivit dags för nästa uppdrag. Inom kort ska hon nämligen åka ner till Ukraina och hjälpa till inom sjukvården.

– Jag kan föreställa mig att det kommer att handla om vård av krigsskadade men också att stötta de sjukvårdsinrättningar som finns på plats, säger Katarina.

Kriget i Ukraina

Först från Sverige

Katarina Öberg är den första delegaten inom sjukvård som Röda korset skickar från Sverige. Till vardags jobbar hon på infektionsavdelningen vid Akademiska sjukhuset. Där har hon de senaste åren haft fullt upp med corona.

– Man får väldigt mycket tillbaka av patienterna – både här hemma och ute i fält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet