Foto: TT

KD i Uppsala län tänker fälla DÖ

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna från Uppsala län tänker vid omröstningen imorgon rösta emot Decemberöverenskommelsen. Det meddelade Knivsta-politikern Björn-Owe Björk under torsdagen.

I dagarna gåller Kristdemokraterna riksting i Västerås. Ett riksting där ett nytt principprogram ska framtas för den kommande politiken. En fråga som kommer vara i hetluften är frågan om Decemberöverenskommelsens (DÖ) fortsatta existens.

Flera tunga KD-profiler har redan aviserat om en önskan om en upprivning av överenskommelsen. Bland annat har EU-parlametarikern Lars Adaktusson och KDU-ordföranden Sara Skyttedal tidigare varit starkt kritiska mot DÖ. Och de båda får nu stöd från Uppsala läns kristdemokrater.

KD-strid om DÖ

– Vi har i länets delegation kommit fram till att vi kommer rösta för ett uppbrytande, säger Björn-Owe Björk, som är KD:s gruppledare i Knivsta kommun.

”Skadar partiet”

Grunden till ställningstagandet menar Björn-Owe Björk (KD) att överenskommelsen enligt honom skadar partiet.

– Situationen är inge bra för väljarna. Under de senaste tio månaderna som gått efter att beslutet togs, så har det inte blivit bättre, säger han.

Enligt gruppledaren skapar överenskommelsen ett obalans i politiken.

– Om en regeringen inte får igenom sin politik är det inte upp till oppositionen att möjliggöra så att de kan det. Det åsidosätter hela oppositionens roll, säger Björn-Owe Björk (KD).

Överenskommelsen gjordes i ljuset av risken för extra val och Sverigedemokraternas vågmästarroll. Hur ser du på det?

– Sverigedemokraterna är demokratiskt valda. Kristdemokraterna ska inte förhålla sig till att regeringen inte finner stöd för sin politik i riksdagen. Det är upp till varje enskilt parti eller regeringen att göra det, säger Björk (KD).

DÖ:s framtid osäker

Under fredagen ska rikstinget behandla frågan gällande DÖ, och hur det i slutändan blir återstår att se.

– Det kommer bli jämnt. Partiledningen stödjer DÖ, något jag respekterar. Men det är upp till gräsrotsnivån, vi, att visa att vi vill ha en förändring som skulle gynna både Alliansen och Kristdemokraterna, säger Björk (KD).

Centerpartiets gruppledare i Knivsta kommun Anders Eskhult har däremot ingen förståelse för KD-länspolitikernas resonemang.

– De får göra som de vill, men för oss är det en självklarhet att stödja DÖ. Å andra sidan så har vi medvind, medan KD har svårigheter i opinionen, men får oss så handlar överenskommelsen om möjligheten att föra politik – en politik som Sverigedemokraterna inte ska kunna styra över, säger han.

”Enklare med DÖ”

Eskhult (C) drar exempel till Knivstas politik.

– Vi som är majoritet här i Knivsta till exempel skulle självklart få det enklare om det fanns en mini-DÖ hör. Nu kan SD styra mycket av det som händer, på grund av att vi tillsammans med oppisitionen inte har en övergripande överenskommelse, säger han.

Att partiledningen inom Kristdemokraterna inte står bakom beslutet som delegtionen från Uppsala län tänker ta imorgon är inget problem enligt Björk (KD).

– Som sagt respekterar jag deras ställningstagande. Jag kan förstå att man som rikspolitiker måste stå för de avtal man ingått, men vi menar att Kristdemokraterna skulle må bättre av att driva den politik vi vill föra, utan DÖ över oss, säger Björk (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet