”I en sådan här situation vill man vara med och bidra och som kemister känner vi att det här är ett sätt att använda vår kunskap”, säger doktoranden Johnny Östman vid SLU. Foto: SVT

SLU tillverkar handsprit – redo att leverera till vården

Uppdaterad
Publicerad

I coronapandemins spår larmar vården om brist på sjukvårdsmateriel – vilket får många att vilja hjälpa till. På institutionen för molekylär vetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet står kemisterna redo att tillverka handsprit om den tar slut på de lokala sjukhusen.

– I en sådan här situation vill man vara med och bidra och som kemister känner vi att det här är ett sätt att använda vår kunskap, säger doktoranden Johnny Östman, som är en initiativtagarna.

Receptet som kemisterna använder kommer från Världshälsoorganisationen(WHO) och innehåller sådant som institutionen vanligtvis har i sitt lager. Och själva tillverkningen går fort – Johnny Östman och hans kollega Christina Nord blandar ihop fem liter på några minuter.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi hoppas att handspriten som finns inom vården ska räcka, men om den tar slut och läget blir akut är vi redo att snabbt kunna hjälpa till, säger Johnny Östman.

I klippet ovan kan du höra mer om initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet