Vera Röös, Umi Jonsson och Tove Ljungberg Haasum Foto: SVT/Adam Sjöborg

Klimatstrejkande ungdomar vill få dig att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i oktober har Fridays for Future demonstrerat varje fredag för att uppmärksamma klimatfrågan. I dag genomfördes manifestationer över hela världen och Uppsala var inget undantag. Att EU-valet genomförs på söndag hade inte undgått högstadieeleverna.

Ett 20-tal ungdomar trängdes på en platå mitt på Forumtorget i Uppsala. Med höjda plakat ropade de ut att det är dags för handling – klimatfrågan kan inte vänta.

De går på olika skolor runt om i Uppsala men valde bort klassrummen till förmån för dagens demonstration. Att demonstrera på en fredag är i sig inget märkligt för medlemmarna i Friday for Future (med Greta Thunberg som frontfigur), men denna gång skedde liknande manifestationer över hela världen.

– Att vi står här på torget gör att vi når fler människor än vad vi skulle göra om vi bara engagerade oss på nätet, säger Umi Jonsson.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser visserligen effekterna av människans påverkan på klimatet redan i dag, men det finns fortfarande anledning att vara hoppfull, säger Vera Röös.

Hör mer från ungdomarna om deras syn på valet och framtiden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.