Foto: SVT

Knivsta vill vräka Mojjen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Knivsta kommun lämnat in en ansökan till Kronofogden om att avhysa grillkiosken Mojjen.

Knivsta kommun har nu skickat in en ansökan till Kronofogden om handräckning gällande avhysning av Mojjen.

– Eftersom att korvkiosken inte har flyttat frivilligt blir vi tvungna att ta till detta medel. Det är inget konstigt med det, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.

Bråket om korvmojjen

Uppmärksammad konflikt

Konflikten har varit lång och infekterad. Både SVT Nyheter Uppsala och Uppdrag granskning har länge rapporterat kring frågan.

Så sent som i september förlorade Mojjen-ägaren Staffan Vikström den långdragna rättstvist som varit mellan kommunen och Mojjen.

Mojjen i Knivsta AB:s ägare Staffan Vikström stämde 2015 Knivsta kommun på 2,5 miljoner kronor efter en tvist om en tomt.

Rättstvist

Mojjen hade begärt ersättning för framförallt två saker. Företaget vill att kommunen betalar 400.000 kronor för att man anser att kommunen orsakat ett inkomstbortfall under två års tid från 2013 till 2015 för korvkiosken. Inkomstbortfallet inträffade eftersom Mojjen anser sig ha kunnat tjäna mindre på sin verksamhet i samband med att man gick med på att flytta till en ny temporär plats medan ombyggnationer skedde vid järnvägsstationen.

Dessutom krävde Mojjen 2,1 miljoner kronor i skadestånd för att man anser att kommunen orsakat en förlorad förhandslingsfördel. Samtidigt som Mojjen flyttade till sin temporära plats hävdar företaget att man fått löften av kommunen att köpa en helt annan tomt, där verksamheten hade kunnat utvecklas. Men det blev aldrig något av köpet av den nya tomten, eftersom kommunen ändrade sig, och eftersom att den tomten idag är värd betydligt mer än det pris som Mojjen fick erbjudande om tidigare, så anser Mojjen att kommunen kostat drygt 2,1 miljoner.

Förlorade i rätten

Uppsala tingsrätt beslutade dock att gå Knivsta kommun till mötes, vilket innebar att Staffan Vikström ska ersätta Knivsta kommun för kommunens rättegånskostnader. En summa som uppgår till 575 000 kronor.

Konflikten har nu tagit ytterligare en vändning, då kommunen nu alltså vill få bort kiosken från parkeringsplatsen utanför kommunhuset.

– För vår del är det ganska enkelt. Mojjen har inte tillstånd att stå där, och då ska den bort. Alla kommuninvånare ska behandlas lika och följa samma regler. Svårare än så är det inte, säger Klas Bergström (M).

”Det är jättesnurigt”

Staffan Vikström kommenterar till P4 Uppland:

– Det är ju kommunen som ställt mig på platsen. Det är jättesnurrigt, det är svårt att förstå vad de håller på med, säger han till radion.

Enligt Klas Bergström (M) så kommer årens konflikter inte att påverka en eventuell framtid.

– Vikström har ju överklagat tingsrättens beslut, men om det inte går vägen och om avhysningen går som planerat så är det klart att vi fortsättningsvis kommer att agera professionellt, vilket jag menar att vi gjort i samtliga handhavanden med Mojjen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråket om korvmojjen

Mer i ämnet