Peter Evansson (S) och hans kolleger i Knivstas politiska ledning vill nu kräva en omförhandling av avtalet med staten – utan folkomröstning. Foto: SVT

Knivstas ledning vill stå över folkomröstning – önskar omförhandla med staten

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Knivsta vill nu be om en omförhandling av det avtal med staten där Knivsta lovat bygga 15 000 bostäder inom 40 år – utan en folkomröstning först.

Staten lovade i sin del av avtalet, som slöts 2017, att en utbyggd järnväg med fyra spår mellan Uppsala och Stockholm ska stå klar senast år 2033.

Men en grupp Knivstabor gick våren 2019 ut och kritiserade avtalet, som man menade låste fast kommunen – som i stället själv bör få bestämma i vilken takt det ska byggas.

Uppsalapaketet

En namninsamling startade för en folkomröstning i frågan och i november förra året lämnades 1 850 underskrifter över till politikerna i Knivsta.

Men nu har fempartistyret föregått processen och föreslagit att kommunen begär en omförhandling av avtalet – utan en folkomröstning.

Vill ha en omförhandling

– En folkomröstning kommer att kräva mycket resurser, och resultatet blir förmodligen att initiera en omförhandling av avtalet. Då vill vi gå förbi den processen och gå direkt på resultatet – vi vill ha en omförhandling, säger Peter Evansson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Tidigare har ni ledande politiker ju sagt att det redan sker en slags omförhandling av avtalet årligen – vad är skillnaden nu?

– Den normala omförhandlingen är mer som en översyn, nu vill vi banta ned antalet bostäder som vi lovat att bygga från 15 000 till 10 000, säger Peter Evansson.

Hans förhoppning är att de politiska besluten kring frågan kan vara klara i mars.

– Efter det ska vi skriva ett brev till staten om att vi vill omförhandla avtalet. Men just nu finns ingen formell motpart, ingen förhandlare. Då kan frågan hamna hos regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet