Här förnekar kommunalrådet i Håbo att inspelade samtalet ägt rum

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) i Håbo har läckt känsliga uppgifter om ett personalärende. Hon har i och med det inte följt en hållning som partiet förespråkar i ett facebookinlägg om hur känsliga ärenden ska hanteras.

Personalärendena har duggat tätt i Håbo kommun den senaste tiden, och debatten om hur de ska hanteras har gått varm – bland annat i sociala medier. Moderaterna sätter ner foten i ett facebookinlägg. Här slår partiet fast att personalärenden ska hanteras respektfullt, att detaljer i ett ärende ska hållas strikt mellan parterna och att den som är föremål i en utredning ska känna sig trygg. Här hänvisas till både offentlighets- och sekretesslagstiftning.

Inspelat samtal

Men kommunalrådet Liselotte Grahn Elg följer inte partiets egna intentioner i facebookinlägget. Den 27 mars i år kontaktar hon en person som inte jobbar i kommunen, och pratar om ett då pågående personalärende. Det handlar om den förra ekonomichefen Vipul Vithlani som köptes ut av kommunen, sedan man lagt drygt en miljon kronor på att utreda hur han skött sitt jobb. Kommunen riktade allvarliga anklagelser mot den förra ekonomichefen.

Telefonsamtalet mellan Liselotte Grahn Elg och den andra personen spelas in – en inspelning som SVT har tagit del av.

I klippet ovan konfronterar SVT:s reporter Liselotte Grahn Elg med det inspelade samtalet.

Liselotte Grahn Elg förnekar först att samtalet ägt rum, men ändrar sig sedan i ett mejl till SVT.

SVT Nyheter Uppsala hade inför publicering kontakt med Björn Erling (M), ordförande i kommunfullmäktige, för att få en intervju om publiceringen på facebook, men han avböjde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.