Den misstänkte myndighetschefen kandiderade till fullmäktige i en kommun i Uppsala län. Foto: TT/arkivbild

Misstänkte myndighetschefen kandiderade till fullmäktige: ”Väcker diskussion”

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Uppsala som häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, har tidigare ställt upp som kandidat i ett kommunval i Uppsala län. Partiets kommunalråd i den aktuella kommunen ska under dagen informera partiet centralt om den misstänkte mannen.

– Det väcker absolut diskussion om säkerhetsfrågor, säger kommunalrådet.

Myndighetschefen, som greps i måndags och som under torsdagen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, har tidigare kandiderat i ett val på kommunnivå i Uppsala län. Mannen kom inte in i fullmäktige, och ställde därefter inte upp i nästa val.

– Han dök upp det här valet, sen försvann han, säger kommunalrådet som inte minns mannen personligen.

Spionbröderna

Kommunalrådet säger att utredningen väcker en diskussion om säkerhetsbedömningen kring nya kandidater på valsedlarna. Den nu misstänkte mannen ska ha tillfrågats av partiet att ställa upp i kommunvalet.

”Vill ha intressanta personer”

– Å ena sidan vill vi ha nya aktiva personer som är intressanta, som kommer från olika stadsdelar och olika bakgrunder. Å andra sidan råder föreningsfrihet, och vi har grundlagsskyddade aktiviteter som vi måste hålla oss till. Så då är frågan hur långt vi kan kontrollera dem som kommer in i partiet.

Enligt kommunalrådet görs en grundligare kontroll endast av namnen högre upp på listan, men för samtliga gäller den kandidatförsäkran man skriver under, där man bland annat försäkrar partiet om att man inte har brottslig bakgrund.

– Även om vi hade gjort en grundligare kontroll av den här personen då så är frågan om vi hade fått napp. Säpo har betydligt bättre koll än vi någonsin kommer ha. Han är dessutom misstänkt och inte dömd, så även i dagsläget skulle vi inte fått upp något på honom.

Kommunalrådet, som skaffat sig en uppfattning om personens roll i partiet, ska under dagen informera partiet centralt om ärendet.

Myndighetschefen nekar till brott och har bestridit häktningen.

Vet du mer? Hör av dig till oss: uppsala@svt.se

Om brottet

7§: Den som utan syfte att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande något förhållande av hemlig natur vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar eller för folkförsörjningen vid krig eller av krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest för rikets säkerhet, döms vare sig uppgiften är riktig eller ej, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år.

8§: Är brott som i 7§ sägs anses som grovt, skall för grov obehörig befattning med hemlig uppgift dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen infattade tillhandagående av främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet