Söndagens regnfall orsakade flera översvämningar i kommunen. Foto: SVT/Therese Hallqvist

Efter kaoset på stationen – kommunen fick pumpa ut vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen togs beslutet att kommunen skulle stå för arbetet med översvämningen vid Uppsala centralstation.

Söndagens kraftiga regnfall ställde till det på flera håll i länet. Men det område som berörde flest var Uppsala centralstation. Gångarna under stationen var fyllda med vatten som gick upp i midjehöjd. I samband med det ställdes frågan – vem ansvarar för att få bort vattnet?

När resecentrum byggdes var det ett samarbete mellan Uppsala kommun, Trafikverket och Jernhusen som äger själva stationshuset. Svaret på vem som bar ansvaret var inte självklart, men under söndagskvällen togs ett beslut.

Kommunens ansvarsområde

– Vi har pratat med kommunen och kommit fram till att det är deras ansvarsområde, säger Katarina Wolffram, som är presskommunikatör vid Trafikverket.

Jernhusen ansågs inte heller bära ansvaret.

– Vi ansvarar för själva stationshuset. Vi har fått stänga några dörrar för att undvika att vattnet skulle ta sig in, säger Cecilia Granath, pressansvarig vid Jernhusen.

Kommunen sitter i möte under förmiddagen för att diskutera översvämningarna som drabbade kommunen under söndagen.

Under måndagsmorgonen var vattnet borta från gångarna vid centralstationen och det gick att ta sig fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.