• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Översvämning vid Strandbodgatan under måndagen vid 15-tiden. Foto: Utryckning Uppsala

Stor belastning för räddningstjänsten under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av regnet och blixten som drog in över Uppsala län igår fick räddningstjänsten stor belastning. Flera larm om bränder i marken och översvämningar inkom under söndagen.

– Jag tror att vi fick in över sextio ärenden om översvämningar, men vi hade tillslut ingen möjlighet att sända räddningstjänsten dit. Vi fick hänvisa privatpersoner till försäkringsbolag, och pumpade bort vatten på platser när det blev samhällsfarligt, säger Tony Frank som är ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Bränder på grund av blixt

Flera bränder uppstod och enligt räddningstjänsten var orsaken för många av dessa blixtnedslag. Det började att brinna i både marken och flera hus. Ett var i Tierp och ett i Östhammar. Det saknas i nuläget exakta uppgifter om hur många bränder det var. Enligt räddningstjänsten vid 06-tiden på måndagsmorgonen är alla släckta.

– Vi har släckt alla bränder, jag tror att det gjordes redan under söndagskvällen. Vi hade inget under natten relaterat till blixtnedslag, säger Tony Frank.

Polisen

Under söndagen var det hektiskt för polisen som arbetade vid bland annat Resecentrum i Uppsala. Under måndagsmorgonen har det lugnat ned sig.

– Vi har inget ärende nu som vi jobbar aktivt med kopplat till översvämningarna, säger Linda Wideberg som är presstalesperson vid polisregion Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.