Kommunen: Landstingshuset har inte bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun och byggherren Jernhusen bråkar om utformningen av det nya landstingshuset vid Resecentrum i Uppsala.

Det pågår en strid mellan Uppsala kommun och Jernhusen som bygger det nya landstingshuset vid resecentrum i Uppsala, skriver UNT.

Kommunen anser att Jernhusen har stridit mot bygglovet som gavs i somras. Men Jernhusen menar att det är kommunen som har tolkat byggritningarna fel.

Vill att bottenvåning ger liv och rörelse

Bråket bottnar i att kommunen tycker att kvaliteten på bottenvåningens fasad och planlösning har försämrats. Bland annat anser kommunen att ytan för butiker och restauranger på bottenvåningen har minskats samtidigt som man har ökat andelen kontor. Något som kommunen ogillar eftersom man tycker att det är särskilt viktigt att husets verksamheter ger liv och rörelse i området även på kvällar och helger.

Men enligt Jernhusen är ändringarna man gjort endast marginella. Kommunen håller inte med, utan har övervägt att stoppa bygget.

Länsstyrelsen ska ta beslut

Nu väntar Jernhusen på att länsstyrelsen ska godkänna ett nytt bygglov som byggnadsnämnden avslagit. Om kommunen och Jernhusen inte kommer överens kan ärendet hamna hos mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.