Foto: TT

Kommunens vändning – nu får skolpersonal skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot att Uppsala kommun inte tillhandahåller skyddsutrustning till skolpersonal har funnits länge. Men nu backar kommunen efter påtryckningarna.

– Mutationerna har förändrat läget, säger Christina Stenhammar, skolchef.

Vid flera tillfällen under pandemin har SVT Nyheter Uppsala rapporterat om oro bland skolpersonal och fackförbunds kritik mot att Uppsala kommun inte erbjudit all personal inom skolan skyddsutrustning. Nu får man sin vilja igenom – visir och munskydd ska finnas på plats inom en vecka.

– Vi tycker att man borde har kunnat besluta om det här tidigare, men vi är väldigt glada, säger Helena Dübeck, lärare och ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Skolchefen Christina Stenhammar påpekar att all skolpersonal som velat bära skyddsutrustning har fått göra det.

– Nu tillhandahåller vi det efter att medarbetarna har uttryckt ett starkt önskemål. Vi har också ett annat läge nu med virusmutationer som sprids innan man få symptom.

Det här beskedet kommer mer än ett år in i pandemin. Det är inte sent från er sida?

– Jag kan förstå att man har synpunkter på det. Men vi har följt nationella rekommendationer och där har man inte sagt något om skyddsutrustning i skolan.

I klippet ovan reagerar Helena Dübeck på beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet