Foto: Privat/SVT

Konflikt om rymdstenen – meteoritjägare och markägare oense

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har blossat upp kring den uppmärksammade rymdstenen som hittades norr om Enköping. Markägaren och meteoritjägarna som hittade stenen menar båda att de har äganderätten.

Det var i december som stenen hittades i skogarna kring Ådalen i Enköpings kommun. Nu har det uppmärksammats – vilket Lantbrukets affärstidning var först med att berätta – att stenen har blivit föremål för en ägarkonflikt. Meteoritjägarna menar att allemansrätten gäller. Markägaren menar motsatsen.

– Det känns som att den här konflikten har uppstått eftersom den här stenen har ett stort värde och är väldigt speciell, säger Anders Zetterqvist som, tillsammans med Andreas Forsberg, hittade stenen.

I ekvationen: En hittelön

Parterna räknar med att en hittelön betalas ut av museet.

– Den tycker jag givetvis att meteoritjägarna ska få – det var de som hittade stenen. Jag har inte några ekonomiska intressen i detta utan det handlar om principen, säger markägaren Johan Benzelstierna von Engeström.

Hör mer om stenen och vad striden handlar om i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.