Norska meteornätverket fångade meteoren på bild – se filmen här. Foto: Norska meteornätverket

Forskare: Rymdstenen kan ha landat i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Forskare räknar på var boliden, som i lördags kväll lyste upp himlen över stora delar av landet, kan ha landat. Just nu koncentrerar man sig till västra Uppland.

– Chansen att det fallit ned där folk märker det är obefintlig, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Vid 22.30-tiden på lördagskvällen var det många som hajade till av att himlen plötsligt lystes upp kraftigt. Svaret ska vara en bolid, en stor rymdsten, som bröt atmosfären och brann upp.

Nu håller forskare på att försöka räkna ut var den kan ha landat, vilket P4 Uppland har rapporterat om.

– Vi kan se att spåret har gått över västra Uppland, mellan Uppsala och Västerås, så det är i det området vi tittar, säger Eric Stempels.

– Vi räknar på hur banan såg ut för att kunna se var nedfall kan ha skett. Men det är inte som i Hollywood-filmer att en stor klump borrar sig ned i marken. Det blir inga chockvågor.

Göra kemisk analys

Förhoppningen är att kunna avgränsa ett sökområde, sedan ge sig ut och leta efter tänkbara stenar. För att avgöra om det rör sig om en rymdsten måste man göra en kemisk analys, då meteoriter innehåller mineraler som inte finns på jorden.

– I stället för att skicka ut en sond för inhämtning så kommer materialet till oss, då kan vi lära oss mer om solsystemet. I bästa fall kan man jämföra det med tidigare fynd, säger Eric Stempels.

I klippet ovan kan du se rymstenen brinna upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet