”Ovanligt med så mycket regn på så kort tid” säger SVT:s meterolog Deana Bajic. Foto: Utryckning Uppsala/SVT

Regnrekord i Uppsala – ”Ovanligt med så mycket regn på så kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

82 millimeter regn blev det under söndagen, ett nytt rekord för Uppsala. Senaste gången det regnade så mycket under en julidag var 1857.

Söndagens kraftiga regn orsakade en rad olika översvämningar i kommunen. Nu visar det sig att det var ett historiskt regnfall som föll under gårdagen – det har inte regnat så mycket under en julidag sen 1857.

– Det är ovanligt med så mycket regn på så kort tid, säger SVT:s meterolog Deana Bajic.

Hur kommer det sig att det kom så mycket regn?

– Det är ingen hemlighet att det har varit riktigt riktigt varmt. Sen har det kommit in fuktig luft från Östersjön och lite kallare luft från syd. När de blandas så kan det bli kraftiga oväder, säger hon.

En höstdag i augusti 1997 står sig fast som den dag då det regnat allra mest någonsin i Uppsala, då låg siffran på 104,4 millimeter.

Fler lokala skurar i städerna

Varför kom det så mycket regn i just Uppsala?

– Det är en slump faktiskt, det finns ingen riktig regel för varför vissa lokala skurar blir större. Men vi kan se att det blir fler lokala skurar i städer än ute i skogen. Det beror på att det finns fler kondensationskällor i städerna, asfalt är ju varmare än gräs, säger hon.

Vädret framöver i veckan ser ut att bjuda på lite mer regn, dock inte av gårdagens kaliber. Temperaturerna kommer ligga runt 20-25 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.