Arbetsmiljöverket hotar med böter om Akademiska sjukhuset inte gör någonting åt arbetsbelastningen för läkarna på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken. Foto: SVT

BUP riskerar böter om inte arbetsmiljön förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot hur arbetsmiljön ser ut för läkarna på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter en inspektion ställs krav på att arbetsplatsen åtgärdar problemen.

Kritiken kommer sedan huvudskyddsombudet gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket förra sommaren. Enligt skyddsombudet fanns stora brister i arbetsmiljön för läkarna, med hög arbetsbelastning och stress.

Situationen på arbetsplatsen försämrades när länets övriga BUP-mottagningar stängdes, och fler patienter hänvisades till mottagningen på Akademiska.

BUP-krisen

Läs mer: Skyddsombud larmar – Kris på BUP i Uppsala

Riskerar böter

När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på arbetsplatsen i höstas framkom flera brister och man konstaterade att arbetssituationen för läkarna är ansträngd.

Nu måste Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken ta fram en handlingsplan för att åtgärda problemen. Om detta inte är klart den sista maj riskerar arbetsplatsen böter på 100 000 kronor.

Enligt sektionschefen för BUP i Uppsala län, Ola Duregård, har sjukhuset påbörjat arbetet med en handlingsplan.

– Åtgärder har vidtagits underhand och vi fokuserar nu på de områden vi tillsammans uppfattar som viktigast, skriver Ola Duregård i ett mejl till SVT Uppsala.

– Läkarna har ett stort ansvar för flera olika delar av vår verksamhet och när situationen är ansträngd som den nu är så blir det uppenbart en risk för försämrad arbetsmiljö för läkarna, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet