Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uppenbar risk att du blir sämre” – hör Katja Glav, verksamhetschef BUP Dalarna, om konsekvenserna av köerna och var i länet de faktiskt minskar. Foto: Johan Lundahl/SVT

”Kommer in fort men fastnar i processen” – så vill BUP-chefen i Region Dalarna effektivisera vården

Uppdaterad
Publicerad

Köer och lång väntan kan innebära risker och leda till ett sämre mående för de som drabbas. Det menar Katja Glav, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vid Region Dalarna. Nu vill hon att verksamheten ska bli effektivare och erbjuda hjälp till de som väntar.

– Vi måste effektivisera och erbjuda hjälp till de som är länge i köerna. Att ge dem verktyg att tillfälligt hantera sina problem, säger Katja Glav.

Fler barn får ett första besök vid BUP idag, men därefter går det trögare. Under 2023 var det i genomsnitt 10 procent av barnen som fick påbörja behandling, fram till och med november månad. Statistiken gäller samtliga, privata och regionala, mottagningar i Dalarna.

BUP-krisen

För att effektivisera verksamheten arbetar BUP nu även med att se över möjligheterna att arbeta mer i grupper.

– Många gånger måste man träffas enskilt. Men det finns också tillfällen där man skulle kunna göra insatser i gruppform. Så där måste vi skapa de forumen som krävs, det kan till exempel vara digitalt, säger Katja Glav.

Många får hjälp

Trots att köerna tidvis kan vara långa så är det många som får hjälp, menar Katja Glav som påpekar att sjukvården arbetar efter en turordning som innebär att de som mest behöver vård prioriteras. Något som kan leda till att personer flyttas både ner och upp i köerna.

– Köerna till förstabesök har blivit kortare och det märks på de som arbetar i verksamheten. De har en stark vilja och drivkraft att bygga vidare och justera det som behöver ändras på, säger Katja Glav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
” Det blir ett lidande” – BUP i Dalarna måste vara snabbare tycker Gunilla Ordéus, ordförande vid patientföreningen Attention Dalarna. Foto: Johan Lundahl/SVT

BUP-KÖERNA fram till NOVEMBER 2023

Medeltalet på köer till första besök – fördjupad utredning och behandlingar fram till november 2023:

  • 282 i kö till på första besök
  • 379 i kö till fördjupad utredning
  • 534 i kö till på behandling

Medeltalet på antal genomförda första besök – fördjupade utredningar och påbörjade behandlingar fram till november 2023:

  • 172 genomförda förstabesök
  • 49 genomförda fördjupade utredningar
  • 53 påbörjade behandlingar

Källa: Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet