Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kuratorn Somaya Ghanem på Bris och en anställd på BUP i Enköping om personalkrisen. Foto: SVT

Personalkris på BUP leder till att fler barn ringer Bris

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn kontaktar Bris i väntan på BUP.

Samtidigt växer köerna på flera håll – på BUP i Enköping kan en personalkris leda till att färre kan få hjälp.

– Man täcker den medicinska biten men inte den psykologiska, säger specialistsjuksköterskan Johanna Hiltunen Bohm.

Organisationen Bris har tagit emot fler samtal än tidigare under sommaren. Samtal som både handlar om psykisk ohälsa och barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, berättar kurator Somaya Ghanem vid Bris.

– Om vi tittar på hela förra året så kan vi se en ökning på nästan 30 procent när det handlar om samtal om BUP, säger hon och fortsätter:

BUP-krisen

– Ofta handlar det om att man står i kö och får vänta. Det är svårt att få kontakt.

Läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin tillhör den kategori läkare som i störst utsträckning funderar på att helt lämna yrket, enligt Sveriges läkarförbund.

Personalkris leder till längre köer

På BUP i Enköping råder en personalkris – nära hälften av de anställda har lämnat arbetsplatsen det senaste året. Rekryteringar pågår av nya anställda och nya ska redan vara i tjänst.

Nästan två av fem barn inom Region Uppsala har väntat längre på hjälp än vad vårdgarantin tillåter.

Specialistsjuksköterskan Johanna Hiltunen Bohm, anställd på BUP i Enköping, berättar att personalkrisen och att flera har lämnat kan leda till ännu längre köer.

– De långa väntelistorna löser man nu med att täcka upp med konsultläkare som täcker den medicinska biten. Men det man inte har lyckats täcka upp för är den psykologiska biten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet