• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Blom, biträdande verksamhetschef inom psykiatri vid Akademiska sjukhuset, berättar att flera sagt upp sig efter omorganiseringen på BUP. Foto: Johanna Sundbeck

Kritiskt läge på BUP i Enköping: ”Eskalerade innan sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av de anställda har lämnat BUP i Enköping det senaste året. Samtidigt växer köerna – mer än vart fjärde barn i länet har väntat längre på hjälp än vad vårdgarantin tillåter.

– Man kan behöva åka till Uppsala, säger biträdande verksamhetschef Anneli Blom.

I februari inleddes en omorganisering av Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i länet för att möta det ökade antalet barn som söker hjälp.

Omorganiseringen skulle leda till en öka tillgänglighet och mer jämlik vård på bland annat BUP i Uppsala och Enköping.

BUP-krisen

Sedan dess har fyra anställda sagt upp sig och personal sjukskrivits på vårdmottagningen i Enköping. Mottagningen har även tvingats stänga under sommaren.

– Det påverkar bemanningen i höst, säger Anneli Blom, biträdande verksamhetschef inom psykiatri vid Akademiska sjukhuset.

Var de anställda som har sagt upp sig nöjda med sin arbetsplats?

– Det kan inte jag svara på, säger Anneli Blom.

Anneli Blom säger vidare att BUP har en pågående rekrytering – och att flera tjänster är tillsatta.

Många barn får köa över 30 dagar

Antalet barn som söker hjälp hos BUP stiger varje år. Köerna till ett första möte, som ska ske inom 30 dagar, blir längre.

I juni hade 62 procent av de köande barnen fått ett första besök inom 30 dagar i länet, enligt statistik från organisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Ungefär två femtedelar har väntat längre på hjälp än vad vårdgarantin tillåter.

– Patienter kan nu behöva åka till Uppsala i stället så länge mottagningen är stängd. Men vi planerar att öppna igen, säger Anneli Blom.

SVT Nyheter har försökt få kontakt med Vårdförbundet i Uppsala, som inte kan ge en kommentar i nuläget.

I klippet: Hör Anneli Blom berätta mer om situationen på BUP i Enköping.

Har du erfarenheter av BUP – som patient, vårdnadshavare eller anställd?

Hör gärna av dig genom att mejla oss på uppsala@svt.se. Du har alltid källskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet