Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Gidlund, verksamhetschef på BUP, berättar i klippet om hur barn- och ungdomspsykiatrin arbetat med att korta köerna till ett första besök. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Kortare kö till BUP i Västernorrland – men längre väntan på utredning

Uppdaterad
Publicerad

Låg bemanning och åtstramad ekonomi har varit ett stort problem för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västernorrland. Genom att köpa tjänster av privata vårdgivare har nu kön till ett första besök hos BUP minskat. Men kön till utredning har istället ökat.

Under flera år har kön växt för de som väntar på ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västernorrland. Under de två senaste åren har den kön minskat samtidigt som kön till att få en utredning har ökat. Enligt Mats Gidlund, verksamhetschef på BUP, är det ett ekonomiskt problem.

– Det behövs en strategisk planering över flera år. Det behövs en fastställd budget så vi kan se vad vi har att röra oss med, så vi kan planera fem-sex år framåt, inte bara årsvis, säger han.

Köerna till BUP

Brist på läkare

Enligt Gidlund har de sökt utbildade läkare inom psykiatrin de senaste sex åren.

– Det är hård konkurrens mellan regioner och privata vårdgivare. Det nuvarande stafettläkarsystemet påverkar naturligtvis och universitetsstäder med möjlighet till forskning är mer lockande, säger Mats Gidlund.

Antal väntande till BUP i Västernorrland

Väntande till ett första besök:

Mars månad 2022: 518

Mars månad 2024: 75

Väntande till utredning och uppfyllnad av vårdgarantin:

Mars månad 2022: 184

Mars månad 2024: 267

källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet