Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krav på Stefan Hannas avgång efter Kinamöte  Foto: SVT

Krav på Stefan Hannas avgång efter kritiserat Kinamöte 

Uppdaterad
Publicerad

Tungviktare inom Uppsalapolitiken kräver att Stefan Hanna avgår som kommunalråd efter att han deltagit i en tillställning med bland annat kinesiska ambassaden. Men Stefan Hanna tillbakavisar kritiken och tänker inte avgå.

Det blåser återigen omkring Stefan Hanna, tidigare kommunalråd för Centerpartiet och numera ordförande för Utvecklingspartiet Demokraterna. Anledningen – han deltog i ett möte i Uppsala med den kinesiska ambassadören, ett möte som till viss del handlade om provinsen Xinjiang. Människorättsorganisationer beräknar att det sitter över en miljon människor i fängelseliknande omskolningsläger i provinsen, främst handlar det om förtryck mot den muslimska minoriteten uigurer.

– Man vill visa upp en bild om att man visst respekterar uigurisk kultur och kultur generellt i Xinjiang. Är man med i ett sådant här evenemang så deltar man i det kinesiska propagandamaskineriets spridande av den bilden, Oscar Almén, Kinaanalytiker vid totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

”Mötet hade inget med det att göra”

Men Stefan Hanna tillbakavisar kritiken. 

– Det övergrepp som äger rum i Xinjiang är helt oacceptabelt men mötet hade inget att göra med det. Vårt möte handlade om att stärka relationerna mellan företagare och kulturpersoner i Kina och i Sverige och i det här fallet i Uppsala, säger Stefan Hanna (UD).

På sin hemsida skrev den kinesiska ambassaden att Uppsala kommun var medarrangör till mötet, men det fick Mohamad Hassan (L) och Erik Pelling (S) att ryta ifrån.

– Han har använt sin plattform som kommunalråd och då blev jag faktiskt väldigt arg, säger Mohamad Hassan (L).

Nu kräver de Stefan Hannas avgång - ett krav som Stefan Hanna inte tänker gå med på.

Se mer om kraven på Stefan Hannas avgång och hans försvar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer