Stefan Hanna går från politisk vilde till partiordförande i ett nystartat parti. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

Här presenteras Uppsalas nya parti – vill diskutera ”förbjudna ämnen”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp företagare med Stefan Hanna i spetsen har startat det nya politiska partiet Utvecklingspartiet Demokraterna. De efterfrågar mer mätbar politik och öppnare samtal om ”förbjudna” ämnen. Men inga tydliga svar finns kring hur politiken ska finansieras.

Länge var Stefan Hanna Centerpartiets ansikte utåt i Uppsala, men i samband med interna strider blev han utesluten ur partiet i fjol. Tillsammans med en grupp Uppsalabor och näringsidkare kliver han nu tillbaka in på den politiska arenan i ett helt nytt politiskt parti.

Utvecklingspartiet Demokraterna (UP) kallade till presskonferens under måndagen och presenterade sin Uppsalaanalys och målsättning. Ledordet var mätbara mål.

– Inom alla politiska områden kommer vi sätta upp mätbara resultat. På så sätt kan alla se hur vi gör allt för att gå från ett mätbart nuläge till en framtida förbättring, säger Stefan Hanna som är UP:s nya partiordförande.

”Enskilda människan är inte problemet”

Exakt vilka kärnfrågor som partiet har är i nuläget inte skrivet i sten. Flera i partistyrelsen uttryckte stark kritik mot spårvagnsplanerna i Uppsala och skolresultaten, men partiet menar även att integrationen i Sverige och Uppsala har varit ett fiasko som man inte vågat tala om.

– Här har politiken misslyckats och inte individen som har kommit till Sverige. Men politiken har även misslyckats med att sätta stopp för invandringsvolymer som inte är hållbara. Men den enskilda människan är inte problemet, utan en tillgång, säger Stefan Hanna.

Inga nationella ambitioner

UD meddelade att de har inga ambitioner att ställa upp i riksdagsvalet. Fokus ligger på Uppsalaregionen. Men hur tänker de finansiera sina satsningar inom exempelvis skola och migration? Stefan Hanna menar att en effektivisering av verksamheten räcker långt.

– Jättemycket skattepengar och det går att få ut mycket mer riktig verksamhet genom att jobba effektivare och skära bort onödig administration. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer