Arkivbild. Centerns distriksstyrelse i Uppsala län vill utesluta gruppledaren i Uppsala Stefan Hanna. Foto: TT

C-styrelsen enig: ”Pilarna pekade mot Stefan Hanna”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en enhällig distriktsstyrelse som den 21 november kom fram till att ansöka hos partistyrelsen om att få Stefan Hanna utesluten.

Varför gick ni till partistyrelsen och försöker få igenom en uteslutning?

– Vi ser ingen annan utväg, och det behöver bli lugn och ro i Centerpartiet i Uppsala. Partistyrelsen är det enda organet som kan utesluta en medlem, säger Anne Lennartsson, ordförande i distriktsstyrelsen där hela länet ingår.

Anne Lennartsson är ordförande i Centerpartiets distriktsstyrelse

Bakgrunden till beslutet är de uppslitande konflikterna, konsulternas rekommendation att kommunalrådet Hanna bör avgå och det stadgebrott som distriktsordförande Anne Lennartsson menar att Stefan Hanna begått när han var med och flyttade medlemstämman som skulle föregå valet av kommunalråd. Medlemmarna fick därmed inte chansen, som är brukligt, att säga sitt i anslutning till det slutgiltiga valet.

”Pekade mot Hanna”

Vad säger du om det konsulterna kommit fram till?

– Att pilarna pekade mot Stefan Hanna, han var problemet.

Det är ett 20-tal personer som fått gett sin syn på Stefan Hannas ledarskap i samband med att konsulterna besökt Uppsala under två dygn. Det har varit en blandad grupp där inte ska ha funnits kritik mot sammansättningen.

Konsultrapport

Slutsatsen konsulterna kommit fram till är rekommendationen att Stefan Hanna lämnar sin post.

– Det är en samlad bild som disktriktsstyrelsen tagit hänsyn till. Det har varit en lång diskussion, och vi var som sagt eniga om att skicka in skrivelsen till partistyrelsen, säger Anne Lennartsson.

Men vad har missnöjet med Stefan Hanna att göra med exempelvis centern i Håbo? Är inte det här i första hand en fråga för kretsstyrelsen i Uppsala, inte distriktsstyrelsen?

– Problemen vi har med Stefan Hanna påverkar hela länet. Det är klart att inte Stefan Hanna inte påverkar kommunpolitiken i Håbo. Men Uppsala är ett nav i regionen. Hans sätt har påverkat och påverkar väljarna.

”Maktspel”

Stefan Hanna själv förnekar dock anklagelserna.

– Det är inte alls en del av mitt ledarskap och det finns många som kan vittna om det, säger han.

Han säger vidare att det snarare rör sig om maktspel.

– Det här är ett grovt demokratiskt övertramp och det är rättsvidrigt.

Enligt Unn Harsem, ordförande för Centerpartiet i Uppsala kommun, ska partistyrelsen ta beslut om Stefan Hanna på måndagen.

Uppdatering: På måndagseftermiddagen beslutade partistyrelsen att utesluta Stefan Hanna ur Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet