Stefan Hanna höll presskonferens under rubriken ”Ett attraktivare Uppsala”. Foto: SVT

Styrelsen kräver att Stefan Hanna (C) utesluts – ”Förödmjukande”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets distriktsstyrelse i Uppsala län kräver att Stefan Hanna utesluts ur partiet. Det uppger han själv på en presskonferens på måndagen.

Det var i onsdags förra veckan som beskedet nådde gruppledaren Stefan Hanna via telefon. Partikansliet i Stockholm meddelade då att det inkommit krav på att han ska uteslutas ur partiet, och att kravet kom från Centerpartiets distriktsstyrelse i Uppsala län. Hanna fick två dagar på sig att besvara skrivelsen.

På måndagen kallade Stefan Hanna till presskonferens på Stationsgatan i Uppsala, för att ”ge sin bild av den konflikt som finns inom partiet”.

– Det är djupt beklagligt och förödmjukande. Jag ser det som en del av kampanjen som drivits mot mig. Det här är ett grovt demokratiskt övertramp och det är rättsvidrigt, säger Stefan Hanna och upprepar att han hade starkt stöd både i provvalet och i nomineringsstämman inför höstens val. I den senare blev han dessutom utmanad av Unn Harsem, men vann även det valet.

– Det här är ett översitteri från distriktsstyrelsen. Det har alltid funnits en falang som har varit emot mig, säger Hanna.

”Motverkar partiets syften”

Unn Harsem, ordförande för Centerpartiet i Uppsala, bekräftar att Centerpartiets partistyrelse ska ta beslut om Stefan Hanna under måndagen.

– Det handlar om att han har brutit mot våra stadgar, han har motverkat partiets syfte och skadat Centerpartiet. Det är bedömningen som distriktstyrelsen gjort och som både jag och Stefan Hanna har blivit informerade om, säger Unn Harsem.

Turbulensen inom centern lokalt har att göra med gruppledaren själv, då han bland annat kritiserats för sin ledarstil som bland annat beskrivs som manipulativ och hotfull. En beskrivning som Hanna själv känner sig kränkt av.

– Det är inte alls en del av mitt ledarskap och det finns många som kan vittna om det, säger han. Stefan Hanna bestrider samtliga punkter som distriktsstyrelsen framför i sin skrivelse.

Därtill har ungdomsförbundet tidigare i höstas krävt att han avgår, något som de fortfarande står fast vid. Men att utesluta honom tycker CUF är att gå väl långt.

Uppdatering: På måndagseftermiddagen beslutade partistyrelsen att utesluta Stefan Hanna ur Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet